ÖSYM Mühendislik Fakültesini Tercih Edecek Adaylar İçin Asgari Başarı Sıralaması Şartı Getirmelidir!

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından lisans eğitimine yerleştirmek amacıyla yapılan sınavlarda asgari başarı sıralaması şartının getirilmesi artık bir zorunluluk olmuştur.

Mühendislik fakültesine fakültesine yerleştirme kontenjanlarının yıllar içerisinde sistemli bir şekilde arttırılması, eğitim faaliyetlerinin vakıf statüsü altında bir anlamda ticarileştirilmesinin de önünü açmış ve bu durum da nitelikli ve yetişmiş öğretim üyesi sayısı açısından yetersiz fakültelerin varlığı sonucunu doğurmuştur. Buna ek olarak mühendislik fakültelerindeki kontenjanların artırılması ile matematikten, fizikten, kimyadan, biyolojiden anlamayan kişilerin mühendislik fakültelerine yerleşmesi ile mühendislik fakültelerinde verilen eğitim kalitesini ve verilen eğitimden faydalanma durumu olumsuz yönde etkilemiştir. Mevcut durumda hem mühendislik fakültesine yerleşen mühendislerin kapasitesi mühendislik faaliyeti yütürebilmek adına yeterli değildir (300.000 sıralama ile ile mühendislik fakültesinde okuyanlardan bahsedilmektedir), hem de mevcut mühendislik fakültelerinde eğitim veren eğitimcilerin sayısı ve bilgi ve becerisi yeterli değildir. Bu durumun acilen düzeltilmesi şarttır.

Mühendis kalitesinin düşmesi uzun vadede ülkemizin refah düzeyinin ciddi anlamda düşmesine sebep olacaktır. Matematikten, fenden, bilimden anlamayan ve sadece kontenjan fazlalığı sebebiyle mühendislik fakültesine yerleşen kişilerin mühendislik yapması ülkemizin çağdaş yarınlara ulaşmasının önünde ciddi bir engel olarak dururken iyi eğitim almamış mühendislerin mühendislik faaliyetleri yürütmesi vatandaşlarımız için can ve mal güvenliği riski de barındırmaktadır.

Yükseköğretim Kurulu Genel Kumlu tarafından alınan karar gereğince; belirli bölümlere tercihte bulunabilmek için adayların sınavda aldığı başarı sıralamasına göre tercih yapabileceği hükmü getirilmiştir. Başarı sıralaması kriteri hukuk fakültesi için en düşük 125.000, mühendislik fakülteleri için (Orman, Ziraat, Su Ürünleri ve Ağaç İşleri hariç) en düşük 300.000, mimarlık fakültesi için en düşük 250.000, Tıp Fakültesi için en düşük 50000, Eczacılık Fakültesi için en düşük 100.000, Öğretmenlik (PDR dahil) için en düşük 300.000 başarı sıralaması belirlenmiştir. Yapılacak sınavda 299.999 kişiden geriden kalan bir kişi dahi mühendis olabilmektedir. Bu mühendislik kavramı için bir utanç olduğu kadar ülkemiz adına da bir utanç kaynağıdır. Bu durumun derhal yeniden ele alınması ve mühendislik fakültelerine giriş başarı sıralamasının 50.000 olarak belirlenmesi, bilimden, doğadan, matematikten anlamayan kişilerin mühendislikten el çektirilmesi şarttır. Bu ülkemizin aydınlık yarınlara kavuşabilmesi için bir zorunluluktur.

Bu çağrımız ile mühendislik, mimarlık fakültelerini tercih edecek adaylar için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından lisans eğitimine yerleştirmek amacıyla yapılan sınavlarda asgari başarı sıralaması şartının getirilmesi şarttır. İlgili kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri, dernekler ve sendikalar tarafından konunun acilen gündeme getirilmesini ve elini kolunu sallayanın mühendislik fakültesinde eğitim almasının önlenmesini, mühendislik fakültelerinde yeterli seviyede öğretim üyesi bulunmayan fakültelerin ivedi olarak kapatılmasını arz ediyoruz.

Alper KODAZ

Bu sitenin yasal sahibi kendisi de bir kamu mühendisi olan Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper KODAZ'dır. Sitemizin tek amacı kamuda görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Sitemiz anayasada yer alan "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir." hükmü kapsamında yayın yapmaktadır.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu