Kamu Mühendisleri İzmit Kent Meydanında Özlük Haklarının İyileştirilmesini Talep Etti

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları TMMOB çatısı altında İzmit Kent Meydanı’nda bir araya geldi.

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, bugün TMMOB çatısı altında İzmit Kent Meydanı’nda bir araya geldi. Düzenlenen basın açıklamasına; TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, sendika ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda mühendis, mimar ve şehir plancısı katıldı. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları; özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hakkımızı almak istiyoruz” dedi.

“HAKLI MÜCADELE VERİYORUZ”

Programda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “ Deprem felaketi sonrası şehirlerin depreme hazırlanması noktasında bizlerin ne derecede önemli olduğunu gördük. Kendi şehrimizde de bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Kamu mühendislerinin hakkını savunmak için buradayız. Biz çalışmalarımızla bu işin hakkını verdik, hakkımızı da almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. İSU çalışanı mühendis Barış Baykal ise, “Bağımsız, tarafsız bir şekilde mühendislik mesleğinin hak ettiği değeri alması için haklı bir mücadele veriyoruz. Bu zamana kadar derdimizi samimi bir şekilde anlattık. Çok güzel bir çalışma yürüttüğümüzü düşünüyoruz. kimseyi kırmadık, üzmedik. Bize denk olan mesleklerin çok gerisinde kaldık. Nereye bakarsak bakalım bizim eserimiz var. Mühendislik medeniyettir, tarihtir. Hak ettiğimizi istiyoruz” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün

“VERGİ YÜKÜ HAFFLETİLMELİ”

Soruna dair talepleri içeren ortak açıklamayı, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma okudu. Elma, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesini yıllardır Birliğimiz TMMOB, bağlı Odalarımız, Sendikalarımız, çeşitli dernekler ve diğer bir çok oluşum tarafından dillendirilmekte ve kazanımlar için mücadele yürütülmektedir.  Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir. Her yıl, Mart ayından başlayarak tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi uygulaması ile, yıl sonuna yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik ya da yüzde 27’lik vergi dilimine giren bizlerin de maaşlarında ekstra düşüşlere neden oluyor.  Ülkemizde vergi yükünün çalışanlarımızın omuzlarına yüklendiği de açık bir gerçektir. Çalışanların alım gücünü ücret ve vergi politikaları yoluyla da yükseltmek mümkündür.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma

‘EŞİTSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRACAKTIR’

Çalışma dönemlerinde ücreti oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Aynı statüde yer alan kamu çalışanı meslektaşlarımız ile diğer meslek sınıfları ile aralarındaki eşitsizliklerin ve farklılıkların giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının 375 sayılı KHK’ye ekli (I) SAYILI CETVEL’de yer alan Uzman Tabip, Tabip ve Diş Hekimlerine sağlanan ek ödeme oranı baz alınarak, emeklilik haklarında da etkisi olan “ek ödemeler” oranlarında iyileştirme yapılması eşitsizliği ortadan kaldıracaktır.

‘EMEKLİLİKLERİNE KATKI SAĞLANMIŞ OLACAKTIR’

Başmühendis, Başmimar, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının mali haklarında iyileştirme ancak yüzde 130 ile yüzde 150 olan ek ödeme oranlarının, en az yüzde 180 ile yüzde 200 seviyesine yükseltilmesi ve emekli keseneğine yansıtılması suretiyle mümkün olacaktır. Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmesi, çarpan grubu değişen diğer çalışanlar gibi bu çalışanların da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de beklenen asgari durum, 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek göstergenin 6400 olmasıdır. Bu şekilde ancak çalışanlar arasında gerçek bir eşitlik oranı ile fayda sağlanmış, emekliliklerine katkı sağlanmış olacaktır.

Haberi orjinal kaynağı olan Çağdaş Kocaeli isimli haber sitesinde okumak için lütfen buraya tıklayınız

Alper KODAZ

Bu sitenin yasal sahibi kendisi de bir kamu mühendisi olan Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper KODAZ'dır. Sitemizin tek amacı kamuda görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Sitemiz anayasada yer alan "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir." hükmü kapsamında yayın yapmaktadır.
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Adnan
Adnan
11 ay önce

Arkadaşlar, bu siteyi kuran ve çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Seçim sonrası Ankara / Ulusta bir toplantı yapmamız şarttır. Elimden geleni yaparım.

Adnan
Adnan
11 ay önce

2016 Doktor maaşı 4859 TL 2023 maaşı 63852 TL artış 13,1 kat
2016 Hakim maaşı 5130 TL 2023 maaşı 49108 TL artış 9,6 kat
2016 Asgari ücret 1647 TL 2023 maaşı 8500 TL artış 5,1 kat
2016 Memur (hizmetli) maaşı 2259 TL 2023 maaşı 11848 TL artış 5,2 kat
2016 Mühendis maaşı 4257 TL 2023 maaşı 18029 TL artış 4,2 kat

Özkan
Özkan
11 ay önce

Yıllar içinde mesleğimiz maalesef dejenere edildi ve itibarı neredeyse sıfırlandı.Bu platformda birşeyler yapmak için uğraşan bir avuç meslektaşımı can-ı yürekten kutluyorum ve destekliyorum. Başlattıkları bu hareket mesleğimizin hakettiği itibarı, saygıyı ve mali hakları kazanması için bir umut olacak. Sağ olun, var olun.

Can
Can
11 ay önce

Arkadaşlar artık bu duruma daha fazla tepkisiz kalamayacağım. Bu site kamu öğretmenleri yada sağlıkçıları sitesi olsaydı emin olun binlerce mesaj yazılırdı. Hak arama mücadelesi konusunda hiç bir şey yapmasak dahi düşüncelerimizi yazıya da mı dökemiyoruz? Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinin en büyük eksikliği bence yasalar çerçevesi içerisinde hak ve adalet konularının yeterince öğretilmemesi. Bizlerin sesi yeterince çıkmadığı için siyasilerin vaatleri arasına dahi giremiyoruz.

Başa dön tuşu