TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kamu Mühendislerine Destek Mesajı Yayımladı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini, kamu mühendislerinin özlük haklarının iyileştirilmesi için sonuç alınana kadar çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu resmi internet sitesinden kamuda görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancıların özlük haklarının acilen iyileştirilmesi konulu bir bildiri yayımladı. İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada “Kamuda Çalışan Meslektaşlarımızın Özlük Haklarının İyileştirilmesi ve İstihdamın Arttırılması İçin Sonuç Alana Kadar Çalışmalarımıza Devam Edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Taner Yüzgeç

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 27 Nisan 2023 tarihinde şu açıklamayı yaptı

“Ülkemizde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinlerinin halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ne kadar önemli alanlar olduğu yaşadığımız son afetlerle, acı bir şekilde yeniden hatırlandı. Bilhassa kamu gücü marifetiyle bu meslek alanlarında sunulması gereken hizmetlerin önemi açık bir şekilde anlaşıldı. Ancak ne yazık ki bu kadar kritik rolü bulunan meslektaşlarımızın özlük hakları, kamuda çalışan diğer meslek gruplarının bir hayli gerisinde kalmıştır.

Bu kapsamda TMMOB ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından kamuda çalışan meslektaşlarımıza yönelik önemli çalışmalar, kampanyalar, basın açıklamaları düzenlenmiştir.

2019 yılı bütçe görüşmeleri sürecinde TMMOB tarafından kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi için başlatılan kampanya çerçevesinde yapılan bir çok çalışmanın yanı sıra sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri Cumhurbaşkanlığına, TBMM Başkanlığına, Milletvekillerine, Bakanlıklara, Devlet Personel Başkanlığına, TBMM`de grubu bulunan siyasi partilere ve Meclis Grup Başkanvekillerine ulaştırılmış, bu doğrultuda kanun teklifi verilmesi sağlanmıştır.

Aynı şekilde, kamuda çalışan meslektaşların özlük hakları ve ekonomik taleplerini içeren ek gösterge, ek ödeme ve ücret iyileştirmelerine yönelik hazırlanan üç ayrı kanun teklifi TBMM’de yer alan mühendis, mimar ve şehir plancı milletvekillerine, 25 Kasım 2022 tarihinde iletilmiştir.

Son dönemde ise İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 2022 yılının Aralık ayında bir kampanya başlatılarak kamuda mühendis istihdamının artırılması ve kamuda çalışan meslektaşların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda tüm şubelerde eş zamanlı basın açıklamaları yapılmış, sosyal medya kampanyaları düzenlenmiş, milletvekillerine mektup gönderilmiş, meslektaşların katılımıyla CİMER’e dilekçe verilmiş ve İMO tarafından hazırlanan İstihdam ve Özlük Haklarımıza Dair Sorunlar/Çözüm Önerileri Raporu kamuoyuyla ve ilgili kurum/kuruluşlarla paylaşılmıştır.

Tüm kampanyalarda ve çalışmalarda ifade ettiğimiz, Cumhurbaşkanlığına, TBMM’ye ve konunun tüm ilgililerine ilettiğimiz taleplerimizin takipçisi olmaya, bu taleplerimiz hayata geçirilene kadar çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz!

  • Kamu görevlisi mühendislerin zaman içinde aşınan ücret ve özlük haklarına yönelik iyileştirmeler yapılmalıdır.
  • Kamu görevlisi mühendislerin çalışma dönemlerinde ücretlerini oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme oranları %180 ile %200 seviyesine yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
  • Kamuda çalışan mühendislerin ücretlerinde meydana gelen gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.
  • Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir. Çarpan grubu değişen diğer meslek grupları gibi meslektaşlarımızın da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamları, 1. derecenin 4. kademesindeki mühendisler için 6400 olarak belirlenmelidir.
  • Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında Özel Hizmet Tazminatları belirlenen tavan oranı %160’tan %215-%260’a yükseltilmeli ve bu oran emekli aylık ücretlerine yansıtılmalıdır.
  • Kamu görevlisi mühendislere sorumluluklarının karşılığı olan risk ve sorumluluk tazminatı ödemesi yapılmalıdır.
  • Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli; kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duydukları mühendislik hizmetlerini adil ve şeffaf atamalar ile oluşturacakları öz kaynaklarından temin etmelidir.
  • Kamuda çalışan meslektaşlarımızın üzerindeki siyasi baskı ve sürgün tehdidi son bulmalı, güvencesiz kamu istihdamı modelleri ortadan kaldırılmalıdır.
  • Kamu kurumlarına yapılacak atamalarda, adı “torpil” ile özdeşleşen “mülakat” uygulamasından vazgeçilmeli, atamalar yalnızca KPSS puanı ile adil şekilde gerçekleştirilmelidir.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu”

Kamu Mühendisleri Platformu olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kuruluna teşekkür ediyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun yayımladığı bildiriyi odanın kendi sitesinde okumak için lütfen buraya tıklayınız 

Alper KODAZ

Bu sitenin yasal sahibi kendisi de bir kamu mühendisi olan Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper KODAZ'dır. Sitemizin tek amacı kamuda görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Sitemiz anayasada yer alan "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir." hükmü kapsamında yayın yapmaktadır.
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
hüss
hüss
1 yıl önce

Son yıllarda kamu mühendisleri adeta unutuldu, sıradan memur seviyesine düşürüldü. 3600 ‘in üzerine 600 puan ek gösterge verildi, bu kamuoyunda sanki bir büyük olaymış gibi büyütüldü, bu ek puanın parasal karşılığı 100 lira bile değil. Ayrıca mühendis emeklilerine asgari ücrete yakın bir maaş veriliyor. Bugün 25 yıldan emekli olacak bir mühendise 12000 lira veriliyor. Doktorlara ise uzmana 19000, pratisyene 15000 ek gösterge verildiğinden emekli olduklarında çalışırken aldıkları maaş kadar emekli maaşı alıyor, 25 yılla emekli olacak doktor 21000 lira alıyor, peki mühendisler, onlar üvey evlat mı?

Can
Can
1 yıl önce
Reply to  hüss

Haklısınız meslektaşım fakat biz de eksik olanı söylemek gerekiyor. Maalesef biz mühendis ve mimarlar birlik olma ve hak arama konusunda oldukça eksiğiz. Hekimler yıllarca basında yer aldılar, iş bıraktılar ve sonunda kazandılar. Bizler ses getiren her projede yer aldık fakat hiç özlük haklarımızı dile getirmedik. Ülkeyi yönetenlerin görmesini bekledik oysa ki bizim ülkemizde işler böyle yürümüyor. Kimin sesi çıkıyorsa o kazanım elde ediyor. İşe girdiğim 2002 yılında hekim arkadaşımla yaklaşık aynı maaşı alırken o şu an tam 3 kat fark atmış durumda haliyle emekliliğe de yansıtılıyor bu farklar. Son 6 ayda ilk defa meslektaşlarımın sesi çıkmaya başladı. Mesleki itibar ve geleceğimiz için birlik olup yaptığımız her işte emeğimizi ve haklarımızı dile getirmeliyiz.

Başa dön tuşu