Deprem Araştırma Komisyonu Raporunda Kamu Mühendislerinden Bahsedildi

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Tüm Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu

Değerli meslektaşlarımız. Kamuda görev yapan mühendisler olarak büyük bir özveri ile sorunlarımızı devlet yetkililerine aktarmaya çalışıyoruz. Kamu mühendislerinin vatandaşlarımızın rahat, konforlu, sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürebilmeleri için gece gündüz demeden çalıştığını dile getiriyoruz. Kamu mühendislerinin maaş ve özlük haklarının ise zaman içerisinde eridiğini, kamu mühendislerinin düşük maaş, özlük haklarında kayıplar ve itibar kaybı ile karşı karşıya kaldığını dile getiriyoruz. Bizim söylemlerimize paralel ve bizim söylemlerimizi destekleyici bir açıklama da Türkiye Büyük Millet Meclisi Deprem Araştırma Komisyonundan geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin sebeplerini, depremde oluşan hasarın ve can kayıplarına dair sorunları araştıran komisyon “kamu mühendislerinin maaş ve özlük haklarının zaman içerisinde geriye gittiğini” komisyon raporuna ekledi. Komisyon raporunda kamu mühendisleriyle ilgili olarak komsiyon raporunun 607. sayfasında şu ifadelere yer verildi.

“Ülkemizin tabii afetler yönünden aktif bir bölgede yer alması sebebiyle, yer bilimsel çalışmaların bilimsel ve teknik bilgiyle desteklenerek değerlendirilmesi ve denetlenebilmesi için “yetkin mühendislik” uygulaması ehemmiyet arz etmektedir.

Kamu Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları ülkemizin her alanda gelişmesi için faaliyet göstermekte olup, bütün altyapı, üstyapı, kamu yapıları, otoyol, köprü, tünel, baraj, hastane, okul, demiryolu, ziraat ve ormancılık, TOKİ, havaalanları, tersane ve atölyeler, tren projeleri, bilişim sistemleri, savunma sanayii ve enerji santralleri gibi tesislerin; Ar-Ge, teknik şartname ve projelendirme, ihale, yapım, kontrollük ve kabul işlemleri, işletme ve bakım aşamalarında aktif görev ve sorumluluk almaktadırlar.

Ancak kamuda çalışan mimar, mühendisler ve şehir plancılarının özlük haklarının yıllar içinde iyileştirilmediği görülmekte olup, birçok kamu personeline çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapılırken, kamudaki mühendislerin göz ardı edilmiş, bu durum da kamu mühendislerinin başarısını olumsuz yönde tesirlemiştir.

Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşmanın ve mesleki gelişimin düzenlenmesine gereksinim bulunmaktadır. Bu konuda “Mühendislik Meslek Kanunu”nun çıkartılması hem mesleki gelişimin teşvik edilmesine hem bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesine hem de Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Diğer yandan ülkemizde Mühendisliğin daha ileriye taşınması maksadıyla ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda başarılı ve nitelikli adayların “Mühendislik” tercih edebilmesi sağlanmalı ve fiziki altyapısı elverişli olmayan ve yeteri kadar akademik personeli bulunmayan Mühendislik fakültelerinin ya geliştirilmesi ya da kapatılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Komisyon raporunun tamamını okumak için lütfen buraya tıklayınız.

Alper KODAZ

Bu sitenin yasal sahibi kendisi de bir kamu mühendisi olan Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper KODAZ'dır. Sitemizin tek amacı kamuda görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Sitemiz anayasada yer alan "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir." hükmü kapsamında yayın yapmaktadır.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu